Technieuws

MIT maakt ‘wifi-radar’ voor volgen mensen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van het MIT hebben een methode uitgedokterd om met wifi-achtige signalen personen in een ruimte te detecteren, zo nodig door muren heen. Het onderzoek, dat deze week gepresenteerd wordt op Siggraph Asia, bouwt voort op eerder werk uit 2013 waarin het al was aangetoond dat bewegende objecten gevolgd kunnen worden aan de hand van gereflecteerde rf-signalen met frequenties tussen de vijf en zeven GHz. Toen konden de onderzoekers echter alleen detecteren dát er iets was, het was nog niet mogelijk de menselijke contouren in kaart te brengen.

Dat hebben ze nu opgelost door een aantal technieken te combineren. Door de antennes in een kleine antenne-array te plaatsen, kan bundelvorming worden gebruikt om de richting van de gereflecteerde signalen te bepalen. Daarnaast meet het systeem de vluchttijd en daarmee de afstand tot de antennes. De signalen worden daarvoor als frequentie-sweeps uitgezonden, zodat de frequentie van een ontvangen signaal gekoppeld kan worden aan het tijdstip van uitzenden.

De derde ingrediënt is de tijd; op een willekeurig moment zijn niet alle ledematen goed gepositioneerd om een signaal naar de antennes te weerkaatsen, maar doordat mensen bewegen, ontstaat in de loop van de tijd wel een compleet beeld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content