Technieuws

MIT maakt grafische appontwikkeling vanuit browser mogelijk

Leestijd: 1 minuut

Twee jaar na de overstap vanaf Google heeft het MIT een nieuwe versie van de App Inventor in de coulissen klaarstaan, een softwaretool om (Android-)programma’s grafisch te programmeren. De tool is vooral bedoeld als hulpmiddel in het basisonderwijs, om scholieren de basisprincipes van programmeren bij te brengen. Het MIT maakt dan ook een breed pakket aan gratis ondersteunend onderwijsmateriaal beschikbaar.

De belangrijkste verandering in de nieuwe App Inventor is dat de instapdrempel aanzienlijk verlaagd is. De ontwikkelde software wordt via Wifi naar een Android-toestel (met bijbehorende app) gedownload en constant geüpdatet met de aanpassingen in de code. De ontwikkeltool zelf draait in een browser en kan zonder installatie van software gebruikt worden. De grafische programmeeromgeving is hiervoor herschreven in HTML/Javascript, waar voorheen een Java-applet nodig was. Optioneel kan overigens USB gebruikt worden of een emulator voor het uitvoeren van de app, maar hiervoor moet wel aanvullende software op de ontwikkel-pc geïnstalleerd worden.

Verder is de omgeving in de nieuwe versie uitgebreid met enkele features, zoals lokale variabelen en de mogelijkheid om eigenschappen via een dropdown-menu te selecteren. De tool is gratis te gebruiken via de App Inventor-site van het MIT. De broncode is onder een opensourcelicentie beschikbaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content