Technieuws

MIT-ledje meer dan 230 procent efficiënt

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De hoeveelheid licht van een led schaalt lineair met het inputvoltage, maar het vermogen kwadratisch – dit verschijnsel is een van de grootste hobbels bij het ontwerpen van efficiënte heldere leds. MIT-onderzoekers beschrijven nu echter in Physical Review Letters dat je dit verschijnsel kunt uitbuiten om leds met een efficiëntie ver boven de honderd procent te halen: bij het verminderen van het voltage neemt het vermogen harder af dan de hoeveelheid geproduceerd licht. Bij 30 picowatt aan elektrische energie levert hun ledje zo maar liefst 69 picowatt aan licht, meer dan twee keer zo veel. De energie komt uiteraard niet uit het niets, maar komt uit de vibraties in het kristalrooster – het lampje koelt af.

Praktische toepassingen heeft het onderzoek niet direct. Zodra het voltage wordt opgeschroefd, keldert de efficiëntie namelijk weer snel. Daarnaast zijn ook nog eens hoge temperaturen nodig. Toch denken de onderzoekers dat de inzichten voor bijvoorbeeld communicatietechnologie van pas kunnen komen en kunnen helpen bij het ontwikkelen van zowel koele ledlampen als nieuwe warmtepompen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content