Your cart is currently empty!
MIT-hack tovert nfc-label om in chemische sensor
MIT-onderzoekers hebben een manier bedacht om een standaard nfc-label in een chemische sensor om te toveren. Ze knippen eerst een gaatje in de tag om een elektrische onderbreking in het circuit te maken. Vervolgens leggen ze een nieuwe verbinding aan van koolstofnanobuisjes die gecoat zijn met materiaal dat op een specifieke stof reageert. Wanneer de desbetreffende stof aanwezig is, verandert de frequentie van de radiogolven waarmee energie overgedragen kan worden naar het circuit. Het label reageert daardoor niet meer, of juist wel, op een nfc-lezer zoals een smartphone.
Het werk bouwt voort op een eerdere ontwikkeling van de onderzoekers om eenvoudig sporen van koolstofnanobuisjes te maken. Hiervoor ontwierpen ze in 2012 een potlood dat een kern van samengedrukte koolstofnanobuisjes bevat. Een elektrische verbinding kan hiermee letterlijk getekend worden.
De sensoren kunnen een aantal interessante toepassingen hebben, stellen de researchers. Omdat ze gebaseerd zijn op standaard nfc-tags, zijn er geen batterijen of snoeren nodig, zijn ze goedkoop te maken en kunnen ze door materiaal heen uitgelezen worden. Supermarkten zouden ze bijvoorbeeld mee kunnen verpakken met het vlees zodat consumenten kunnen controleren of het nog niet aan het bederven is. Ook explosieven in poststukken zouden zo op te sporen zijn.