Technieuws

MIT bouwt een doorzichtige chip

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

MIT-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om verschillende materialen met elkaar te combineren in dezelfde nanolaag, zelfs al passen ze eigenlijk niet bij elkaar. De techniek stelt hen in staat chips te maken van enkele atoomlagen dik – dun genoeg om transparant te zijn. De onderzoekers hebben al aangetoond alle componenten te kunnen maken voor een complete doorzichtige computer.

Het uitgangsmateriaal is een laag grafeen op een silicium substraat, naar wens gepatroneerd met standaard lithografie- en etstechnieken. Daarop wordt een verbinding genaamd PTAS over de wafer geleid dat zich hecht aan silicium, maar niet aan grafeen. Overal waar PTAS vastplakt, katalyseert het de vorming van een nieuwe halfgeleiderlaag uit een tweede gas. De onderzoekers gebruikten molybdeensulfide, maar zij denken dat hun techniek te generaliseren valt tot vele halfgeleiders.

Behalve voor doorzichtige elektronica is de vondst ook misschien geschikt om tunneltransistoren te maken of om elektronica met fotonica te integreren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content