Technieuws

MIT 3d-print met tien verschillende materialen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Csail-lab van het MIT claimt een grote stap te hebben gezet in 3d-printen. Hun Multifab-3d-printer kan tot tien verschillende materialen gelijktijdig gebruiken met een nauwkeurigheid van veertig micrometer. Op het moment bestaan er wel al 3d-printers die meerdere materialen door elkaar heen kunnen gebruiken, maar die zijn erg duur en is het met drie verschillende ‘inkt’-soorten wel bekeken. Ook kan de printer om bestaande objecten heen printen, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om complexe elektronische objecten op te nemen in het object. De Multifab kost ongeveer zevenduizend dollar.

De doorbraak is te danken aan verschillende verbeteringen. Ten eerste rustten de Amerikanen hun printer uit met 3d-visie en namen deze op in de print-loop. Daardoor kan het apparaat zichzelf kalibreren en na elke printlaag een correctie uitvoeren, wat het weer mogelijk maakt om goedkope componenten te gebruiken en snel te werken.

Daarnaast gebruikten het team een modulaire aanpak met zo veel mogelijk standaard onderdelen om hun printer op te bouwen. Ze ontwierpen modules voor printkoppen op basis van bestaande inkjetprinters, voor het uv-uitharden van het geprinte materialen, voor de toevoer van materiaal en voor 3d-scannen. Al die modules kunnen in een frame geplaatst worden en via een centrale pc worden aangestuurd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content