Achtergrond

Missie: foutvrije software in de ruimte

Harold Bruintjes, Joost-Pieter Katoen
Leestijd: 6 minuten

Het Esa-project Compass beoogt een geïntegreerde, coherente aanpak te ontwikkelen voor het ontwerp en de analyse van ruimtevaartsoftware. In dit artikel bespreken de betrokken onderzoekers van de RWTH Aachen University enkele praktijkstudies die zij in dit kader hebben uitgevoerd. 

Ruimtemissies zijn nog steeds erg risicovol. De mislukte landing van de Exomars Schiaparelli van 19 oktober 2016 staat menigeen nog op het netvlies. Doordat de berekende hoogte negatief was, werden de remmen bij de landing te vroeg uitgeschakeld, met een noodlottige landing op Mars tot gevolg. De Schiaparelli heeft geen enkel bruikbaar beeldmateriaal opgeleverd van de planeet. Vijf weken na de lancering verloor de Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa in maart 2016 het contact met de Hitomi-röntgentelescoop nadat problemen waren ontstaan met de besturing van de hoogte en oriëntatie van het instrument. Het geplande onderzoek naar het ontstaan van het heelal en zwarte gaten is tot na 2020 uitgesteld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content