Technieuws

Mips-architectuur komt naar Altera-FPGA’s

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Volgens Mips Technologies heeft FPGA-maker Altera een licentie genomen op zijn Mips32-processorarchitectuur. Altera houdt echter zijn kaken stijf op elkaar omtrent deze deal, zodat het onduidelijk is wat het bedrijf er precies mee van plan is. Altera zou de processoren als blok kunnen inbakken op zijn FPGA‘s, zoals het bedrijf vroeger deed met Arm en zoals Xilinx doet met PowerPC-CPU‘s. Of het zou een Mips-gebaseerde softcore kunnen ontwikkelen zodat gebruikers een deel van de FPGA als deze processor kunnen configureren. Omdat Altera een licentie heeft genomen op de technologie in plaats van op een specifieke kern, is dat de meest logische optie.

Op dit moment biedt Altera Arms Cortex-M1-, Freescales V1-Coldfire- en zijn eigen Nios II-processorarchitectuur aan als softcore. De Mips-licentie zou de toegang openen tot een grote hoeveelheid standaard software en ontwikkeltools. Mips wordt vooral gebruikt in consumentenapparatuur en communicatie. Vooral dat laatste gebied zou interesse kunnen hebben in de Mips-op-FPGA-oplossing, concludeert Jag Bolaria van analist Linley Wire, omdat dat veld al veel FPGA-technologie gebruikt. Hij vermoedt dan ook dat de licentiedeal onder druk van klanten uit de communicatie-industrie tot stand is gekomen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content