Kort nieuws

Minix draait op Arm

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Met een port naar Arm richt de Vrije Universiteit Minix 3 nu volledig op embedded toepassingen. De universiteit denkt na over het oprichten van een spin-off voor commerciële ondersteuning. Het wachten is op partijen die het daadwerkelijk willen gebruiken. Op dit moment zijn er nog geen serieuze industriële toepassingen. ’Als we een grote klant hebben die er echt mee aan de slag wil, zou dat een mooi moment zijn om een spin-off op te richten‘, zegt hoogleraar Andy Tanenbaum, de drijvende kracht achter het OS. Tot nog toe draaide Minix alleen op X86.

Tanenbaum ontwikkelde de eerste twee Minix-versies voor educatiedoeleinden. Minix 3 is echter bedoeld als daadwerkelijk besturingssysteem. De ontwikkeling wordt onder meer ondersteund door een ERC Advanced Grant.

Volgens de VU is Minix het afgelopen jaar min of meer klaar geworden voor industrieel gebruik. De kernel en onderste lagen van het systeem zijn stabiel en het eigen userland is vervangen door dat van NetBSD, een goed onderhouden BSD-distributie. ’De embedded-industrie is enorm gefragmenteerd: er is niet één dominant besturingssysteem. We denken dat we daar een goede kans maken‘, aldus de hoogleraar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content