Technieuws

Minivulkaantje als universele molecuuldetector

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Natuurkundigen van het California Institute of Technology (Caltech) hebben een interessante draai gegeven aan de zoektocht naar efficiënte sensoren voor individuele moleculen. Waar nanodetectoren veelal berusten op nanodraadjes of platte moleculen ingeklemd tussen elektroden, maakten de Amerikanen sensoren op basis van silicium. Hoogleraar Kerry Vahala en collega‘s fabriceerden kleine vulkaantjes waaruit licht niet kan ontsnappen. Door de wanden te coaten met receptoren konden ze moleculen naar keuze uit een oplossing aantrekken. De aanwezigheid van de vreemde deeltjes in de ’krater‘ brengt het gevangen licht uit resonantie. Die verstoring is te meten en dient als basis voor het nieuwe type molecuuldetector.

De huidige standaardtechnieken voor het meten van extreem lage concentraties moleculen berust over het algemeen op fluorescente labels. Die zenden licht uit wanneer onderzoekers ze op de juiste manier prikkelen. De hoeveelheid licht is een maat voor de concentratie. ’In feite plak je een neonreclamebord op een molecuul, zodat je zijn reilen en zeilen goed kan volgen‘, aldus Vahala. De labelmethode werkt prima maar is arbeidsintensief en vereist dure apparatuur. De Ultrahigh-Q Microtoroid Resonator (UQMR) zou volgens Vahala uitkomst kunnen bieden.

Onderzoekers van het Amerikaanse Caltech maakten van silicium vulkaansensoren die individuele moleculen kunnen detecteren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content