Kort nieuws

Minister ziet wel wat in e-health

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat ze de uitrol de vele e-health-initiatieven in Nederland beter wil ondersteunen. E-health is een verzamelnaam voor uiteenlopende mogelijkheden voor digitalisering in de gezondheidszorg, doorgaans met het doel om behandeling of het volgen van de patiënt op afstand mogelijk te maken. ’De ontwikkeling van ICT blijft telkens nieuwe mogelijkheden bieden, juist ook voor de zorg. Het helpt fysieke afstanden te overbruggen, draagt bij aan een optimale bedrijfsvoering, geeft patiënten de regie die ze graag willen en geeft professionals extra ogen, oren en handen‘, schrijft de minister.

Voor de ontwikkeling van datastandaarden om patiëntgegevens beter uitwisselbaar te maken stelt ze 5 miljoen euro beschikbaar. Ook gaat ze de wettelijke kaders aanpassen of scheppen om telesystemen binnen de gezondheidszorg te kunnen implementeren, met een speciale focus op de privacy, gegevensbeveiliging en het recht tot inzage van de patiënt.

Ook wil de minister de uitrol van e-health intensiever gaan monitoren. Eind vorig jaar is dit landschap door KPMG in kaart gebracht. De monitor moet zorgpartijen stimuleren om ermee aan de slag te gaan en de initiatieven beter te coördineren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content