Kort nieuws

Minister Schultz rijdt zonder chauffeur

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Met een ritje in een zelfrijdende auto heeft minister Schultz van Haegen gisteren het startschot gegeven voor het Dutch Automated Vehicle Initiative (Davi). Zij liet zich – zonder chauffeur – acht kilometer over de A10 rijden in een verbouwde Toyota Prius, die niet alleen zelf de weg vindt, maar ook uitgerust is met technologie om met andere auto‘s te communiceren. In de toekomst moeten dit soort coöperatief werkende wagens de doorstroming bevorderen, uitstoot van uitlaatgassen reduceren en de verkeersveiligheid bevorderen.

Davi is samenwerkingsverband van de TU Delft, TNO, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en mobiliteitsnetwerk Connekt. De TU is projectleider en ontwikkelt kennis op het gebied van verkeersmanagement, robotica en het gedrag van ’bestuurders‘ bij automatisch rijden. TNO legt zich toe op de navigatie- en communicatiesystemen, en werkt daarbij samen met de industrie en andere kennisinstellingen. Onder meer Almende, Fontys, Imtech, NXP en Technolution zijn er inmiddels bij betrokken. Connekt zorgt voor de verbinding met de mobiliteitssector in Nederland en de RDW is betrokken voor de beleidsaspecten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content