Nieuws

Miniradar waakt over slaper

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

Met binnen TNO ontwikkelde technologie wil een Leidse start-up radartechnologie naar de slaapkamer brengen. De slaapmonitor van Applied Radar Technology kan ademhaling, hartslag en bewegingen volgen met een simpel kastje naast het bed, wat zowel voor de zorg- als de consumentenmarkt interessant kan zijn. Maar de technologie kan makkelijk worden uitgebreid naar andere doelgebieden.

Het ligt misschien niet zo voor de hand, maar radar kan voor veel meer gebruikt worden dan het volgen van schepen of vliegtuigen over kilometers afstand. Binnen TNO ontstond in 2008 het idee om de technologie op de borstkas van iemand te richten. Gewoon, binnenshuis op een paar meter afstand. De resultaten waren uitstekend: bewegingen waren prima te volgen en de ademhaling en trillingen van de hartslag werden feilloos opgepikt.

Toen ondernemers Ted Punt en André Kapitein bij een bezoekje aan TNO toevallig van de vinding hoorden, was hun interesse gewekt. Vanuit de zorg-hoek was er belangstelling voor het monitoren van patiënten op een niet-invasieve manier – zonder draadjes of lastige procedures. Ze besloten de TNO-technologie in een eigen start-up marktrijp te maken. In augustus vorig jaar was Applied Radar Technology (ART) een feit, met TNO als een van de strategische partners.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content