Your cart is currently empty!
Mini-pet bekijkt het lichaam van binnenuit
Een Europees consortium begon in 2010 aan de ontwikkeling van een pet-scanner met een sensor buiten het lichaam en eentje die via een endoscoop het lichaam in gaat. Daardoor kunnen de gevoeligheid en de ruimtelijke resolutie sterk worden verhoogd. De TU Delft ontwierp de sensor voor op de endoscoop.
Artsen die willen weten hoe een patiënt er van binnen uitziet, hebben een keur aan beeldvormende technieken tot hun beschikking, met echoscopie, ct en mri als bekendste voorbeelden. Deze technieken brengen elk met hun eigen sterktes en tekortkomingen de structuur van de weefsels en organen in beeld. Ze geven over het algemeen echter weinig informatie over wat een weefsel precies doet. Om daarachter te komen, zijn verschillende functionele beeldvormende methodes ontwikkeld.
Een aantal hiervan zijn een uitbreiding op standaard beeldvorming, zoals functionele mri of fmri, dat de activiteit van hersengebieden schat door de bloedtoevoer te meten. Zo zijn er ook methodes om met ultrageluid bloeddruk of -stroom te meten, of met ct naar de doorbloeding van een weefsel te kijken.