Minder groei in elektronica-assemblageservices, consolidatieslag zet door

Reading time: 2 minutes

Author:

De markt voor elektronica-assemblageservices (EMS) blijft groeien met aardige cijfers. De vooruitzichten zijn redelijk. Eindproducenten richter zich immers meer en op kernactiviteiten en leggen hun elektronica-assemblage buiten de deur. Het grote plaatje ontneemt echter het zicht op de harde realiteit in EMS: assemblage alleen is niet zaligmakend. In de zoektocht naar hogere marges en meer volume zet de consolidatieslag in EMS door.

Dataquest zegt dat de EMS-industrie de komende jaren met gemiddeld 10 procent per jaar blijft groeien. In 2011 gaat er volgens de marktonderzoeker uit San José, Californië, 400 miljoen dollar om in EMS. Assemblagebedrijven kopen daarbij steeds meer chips. Dataquest verwacht dat EMS-bedrijven de komende jaren elk jaar 12 procent meer IC‘s zullen consumeren. ’Er zijn op korte termijn geen grenzen aan de groei van assemblageservices voor elektronica. EMS-bedrijven zullen hun penetratie in sleutelmarkten verhogen en een groot deel van de chips gaan consumeren‘, aldus Dataquest.

Naast Dataquest brachten verschillende andere marktonderzoekbureaus cijfers naar buiten over de stand van zaken in electronic manufacturing services. De cijfers zijn verschillend – ze hanteren niet allemaal dezelfde definities voor EMS, maar de trend is duidelijk: terwijl chipmarkt en machinemarkt voor de halfgeleiderindustrie in een mineurstemming zijn, profiteren EMS-bedrijven van de noodzaak om kosten te drukken.

Electronic Trend Publications (ETP) zegt dat bedrijven vorig jaar 261 miljard dollar spendeerden om hun elektronica buiten de deur te laten maken. Daarmee groeide de wereldwijde markt voor elektronica-assemblageservices met 17 procent ten opzichte van 2006. ETP verwacht dat de totale EMS-markt in 2012 493 miljard dollar bedraagt.

Assembleren gebeurt vooral in Azië. China, India, Maleisië en hun buren produceren drie van de vijf printplaten die wereldwijd van de band lopen. Vietnam en Thailand noemt Dataquest als opvallende groeiers met voorspellingen in groei voor de komende jaren van respectievelijk 40 en 13 procent. De bulk gaat in computers en randapparatuur zitten. Die tak is verantwoordelijk voor ruim een derde (35 procent) van de omzet in EMS. Foxconn (Hon Hai) is de grootste EMS leverancier, met een omzet die ruim twee maal zo groot is als de nummer twee Flextronics.

De analisten van Isuppli relativeren het positivisme rond de groeivoorspellingen. Het bureau uit El Segundo, Californië, zegt dat de EMS-markt vertraagt als we terugkijken op de afgelopen jaren. ’De markt voor contractfabricage gaat een periode van vertraging en consolidatie tegemoet‘, stelt Isuppli. ’EMS-aanbieders zijn gedwongen na te denken hoe ze meer waarde aan hun klanten kunnen bieden.‘

Isuppli gooit de markt voor uitbestede ontwerpservices (original design manufacturing, ODM) en EMS op één hoop. In totaal ging er volgens Isuppli in beide markten samen 306 miljard dollar om in 2007. Dat zal groeien naar 423 miljard dollar in 2012, wat neerkomt op een gemiddelde groei per jaar van 7,2 procent. ’Dat mag eruit zien als een fantastische groei, maar het is toch een vertraging als je het vergelijkt met voorgaande jaren. Van 2002 tot 2007 was de gemiddelde jaarlijkse groei 15,5 procent. In de jaren negentig was het bijna 50 procent‘, aldus Adam Pick, hoofdanalist voor EMS en ODM bij Isuppli.