Kort nieuws

Millennium-prijs naar spintronicaprof Stuart Parkin

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Technology Academy Finland heeft bekendgemaakt dat zijn prestigieuze Millennium Technology Prize dit jaar gaat naar spintronica-hoogleraar Stuart Parkin. Dankzij zijn werk aan magnetoresistieve dunnefilmstructuren kon de opslagcapaciteit in de jaren negentig met een factor duizend toenemen. Parkin werkt als onderzoeker bij IBM in Californië en is directeur van het IBM-Stanford Spintronic Science and Application Center, maar er is ook een Nederlandse link: als distinguished professor resideert hij jaarlijks een week aan de TU Eindhoven. Hij heeft ook een eredoctoraat van de TUE op zak.

Eind jaren tachtig werd ontdekt dat de weerstand van een structuur met afwisselend ferromagnetische en niet-magnetische geleidende lagen afhankelijk is van de onderlinge magnetisatierichting – een ontdekking die goed was voor de Nobelprijs voor de uitvinders. Parkin paste dit principe toe voor een nieuw type leeskop voor harddisks die makkelijk te produceren is. Dat betekende een revolutie in de opslagcapaciteit die beschikbaar kwam.

De Millennium Technology Prize, die om het jaar wordt toegekend, is goed voor een miljoen euro. De Finse technologieacademie kent de prijs om het jaar toe voor een technologische ontwikkeling die een grote impact heeft gehad op het dagelijkse leven. Onder meer de grondlegger van het WWW Tim Berners-Lee en de uitvinder van de blauwe led Shuji Nakamura kregen eerder de prijs. Linux-vader Linus Torvalds moest de award twee jaar geleden delen met de Japanse stamcelpionier Shinya Yamanaka.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content