Kort nieuws

Miljoenensubsidies van ERC voor twee Eindhovense onderzoekers

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

TUE-onderzoekers Massimo Mischi en Maarten Merkx ontvangen een starting grant van de European Research Council; Mischi krijgt anderhalf miljoen euro, Merkx in totaal twee miljoen. Dat meldt de TUE Cursor. Beide researchers ontvingen eerder al een Vidi-beurs van de NWO.

De Italiaan Mischi doet bij de Signal Processing Systems Group onderzoek naar het gebruik van ultrageluid om prostaatkanker in kaart te brengen via gasbelletjes als contrastmiddel. Met de grant wil hij zich richten op het verbeteren van deze gasbelletjes, zodat die meer gericht in het dichte bloedvaatjesnetwerk van de tumor terechtkomen.

De chemicus Merkx werkt bij het Laboratorium voor Chemische Biologie aan eiwitten waarmee biologische processen in levende cellen gevolgd kunnen worden. Naast het normale bedrag van anderhalf miljoen euro krijgt hij nog eens vijf ton om een apparaat te ontwikkelen om cellen snel te sorteren op basis van hun fluorescentie. Daarmee wil hij gestructureerd cellen met een specifieke eiwitvarianten eruit vissen en daarmee een bibliotheek opbouwen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content