Kort nieuws

Miljoenensubsidie voor Twentse borstkankerdetector

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De Biomedical Photonic Imaging-groep van de UT krijgt een forse subsidie om samen met een internationaal consortium zijn beoogde fotoakoestiekscanner voor borstkanker te bouwen. De EU trekt 4,35 miljoen euro uit voor dit Pammoth-project, wat door de Zwitserse overheid wordt aangevuld tot 5,1 miljoen. Over vier jaar moet er een prototype zijn.

De groep werkt al ruim een decennium aan het idee om fotoakoestiek in te zetten voor borstkankerscreening- en/of diagnose. De techniek, pammografie gedoopt, heeft in potentie een aantal voordelen boven de gebruikelijke, röntgengebaseerde mammograffie. De belangrijkste is waarschijnlijk dat de pijnlijke compressie van de borst achterwege kan blijven. Ook wordt er geen schadelijke straling gebruikt en werkt de methode goed bij dicht borstweefsel, wat interessant kan zijn voor diagnose bij jonge vrouwen.

Fotoakoestiek is een techniek die de voordelen van optische beeldvorming en ultrageluid combineert. Eerst wordt laserlicht het weefsel ingestuurd, dat – met de juiste golflengtes – diep doordringt maar ook sterk verstrooid wordt. Daardoor is het niet te gebruiken voor directe beeldvorming. Het licht warmt het weefsel echter een heel klein beetje op, wat een drukgolf veroorzaakt. Die kan met ultrageluidscanners gedetecteerd worden. Uit het verschil in aankomsttijd tussen de scanners kan de oorsprong met hoge nauwkeurigheid worden gereconstrueerd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content