Kort nieuws

Miljoenensubsidie voor MRI-compatibele robotica

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Het Mira-instituut van de UT heeft een Pieken in de Delta-subsidie gekregen voor een vijfjarig project rond robotgeassisteerde ingrepen in een werkende MRI-scanner, genaamd Minimally Invasive Robotics in an MRI Environment (Miriam). Vanwege het sterke magnetische veld in een MRI is het gebruik van elektronische apparatuur daar normaal niet mogelijk. Vanuit de academische hoek participeren verschillende groepen van de UT en de radiologieafdeling van het UMC St. Radboud. Het bedrijfsleven is vertegenwoordigd door Demcon en het onlangs opgerichte XIvent uit Enschede. Ook Siemens, dat de MRI-scanner levert, zit in het project. ’Die inbreng is cruciaal om een realtime interface met de MRI-scanner te ontwikkelen‘ legt projectleider Sarthak Misra van de Twentse Control Engineering-groep uit. In totaal leggen het ministerie van EZ, de provincie Gelderland en de provincie Overijssel samen 1,9 miljoen euro op tafel voor Miriam.

Het programma wil een methode ontwikkelen om veel gerichter te werk te kunnen gaan bij het nemen van biopten voor prostaatkanker en de behandeling hiervan via brachytherapie, waarbij er radioactieve bolletjes in de tumor worden ingebracht. In beide gevallen moet er een naald in het relatief kleine probleemgebied worden gestoken. ’De radioloog heeft daarbij geen goed idee of hij het doelgebied te pakken heeft‘, vertelt Misra. ’Er wordt alleen van tevoren een scan gemaakt met ultrageluid als het een goed zichtbare laesie is of met behulp van MRI als dat minder goed te zien is. Aan de hand van die scans wordt gepland hoe de naald ingestoken moet worden.‘ De arts moet er rekening mee houden dat het tussenliggende weefsel het pad van de naald beïnvloedt.

Miriam beoogt daar een flinke verbetering in te brengen. Ten eerste moet de routeplanning naar een hoger plan worden getild. De MRI-scans moeten straks de basis vormen voor computermodellen van het relevante gebied, waarin de eigenschappen van de weefsels zijn verwerkt. Daarmee kan van tevoren nauwkeuriger worden becijferd hoe de naalden optimaal kunnen worden ingebracht.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content