Miljoenensubsidie voor Duits-Nederlandse telehealth-technologie


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Nederland en Duitsland starten een gezamenlijk programma rond telegezondheidszorg. In negen deelprojecten met in totaal 29 mkb‘ers, veertien kennisinstituten en zorginstellingen en brancheorganisaties worden technologie en toepassing klaargestoomd voor de markt. Het programma loopt tot mei 2015. In totaal bedraagt het budget 10,2 miljoen euro. Het Interreg-programma, dat grensoverschreidende samenwerking stimuleert, draagt hiervan zeven miljoen euro bij, de rest is publiek en privaat geld van lokale partijen.

Een van de deelprojecten beoogt technologie voor het monitoren van suikerwaarden in diabetespatiënten. Penvoerder is de start-up Noviotech uit Nijmegen, die een een niet-invasieve sensor ontwikkelt voor het meten van suiker in traanvocht. Onder leiding van UT-spin-off Mobihealth gaat ook een project van start voor het monitoren van bloeddruk.

Het deelproject Robot Assist mikt op de ontwikkeling van een gebruikersvriendelijke robot op een rolstoel die oudere en gehandicapte mensen in alledaagse situaties ondersteunt. Dit project staat onder leiding van Mecon uit Doetinchem. Ook het Move Yourself-project, onder leiding van Indes uit Enschede, gaat werken aan technische hulpmiddelen voor alledaagse situaties.

Een ander deelproject wil gaan werken aan een routeplanner voor revalidatiepatiënten. Deze Healthnavigator zal patiënten kunnen monitoren en fiets- of wandelroutes kunnen uitdokteren die bij hun vermogens passen. Een volgend deelproject moet een beginnende val herkennen met sensoren en deze voorkomen via een waarschuwing. Verder zijn er deelprojecten rond serious gaming: een voor het trainen van de longspieren bij mensen met ademhalingsproblemen en een voor revalidatietoepassingen.

Het QC1-deelproject ten slotte omvat de ontwikkeling van goedkopere controlemethodes voor radiofarmaca die nodig zijn voor sommige beeldvormingstechnieken.