Miljoeneninvestering voor Haagse oogdiagnose-apparatuur


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De investeerders in het Haagse I-Optics, dat zich specialiseert in apparatuur voor diagnostische oogmetingen, steken nog eens 6,7 miljoen euro in het bedrijf. Het geld is bedoeld voor de verdere uitrol van de netvliesscanner die het eind vorig jaar introduceerde. Ook gaat het bedrijf een nieuw apparaat op de markt brengen voor het specificeren van contactlenzen.

I-Optics is in 2003 opgericht rond een nieuw type scanner om de bloedvaatjes in het netvlies sneller en gemakkelijker in beeld te brengen. Daarmee zijn bepaalde oogaandoeningen vroegtijdig op te sporen. Met name bij diabetespatiënten is het belangrijk om met enige regelmaat een scan uit te voeren. De huidige cameragebaseerde apparatuur is echter relatief traag en vereist de behandeling met een pupilverwijdend middel, waardoor de patiënt enkele uren slecht kan zien.

De Easyscan werkt daarentegen met twee lasers die via de pupil het netvlies afscannen, een beproefde methode in microscopie. Een fotodetector pikt zo alleen het licht op van de plek die wordt beschenen. Een pupilverwijdend middel is niet nodig en de arts heeft binnen enkele minuten een plaatje. Het apparaat van I-Optics is verder een stuk goedkoper dan de concurrentie en door zijn gebruiksvriendelijkheid ook toegankelijk voor niet-specialisten. Zo wordt het apparaat via een USB-aansluiting met een standaard pc uitgelezen.

Sinds de introductie eind vorig jaar heeft I-Optics meer dan 25 orders ontvangen. De verse investering is bedoeld voor het opschalen van de verkopen in Europa, de VS en opkomende markten.

Daarnaast introduceert het bedrijf binnenkort een nieuw product om gedetailleerde metingen aan het hoornvlies te doen. In eerste plaats moet deze Cassini-scanner worden ingezet om een specifieke aandoening te detecteren. Op termijn wil I-Optics echter dat de oppervlaktekaartjes worden gebruikt om betere contactlenzen te maken.