Kort nieuws

Miljoenen voor quantumsoftware, organen-op-chip en synthetische cellen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Het ministerie van OCW trekt ruim 112 miljoen euro uit voor zes grote onderzoeksprojecten in Nederland, waaronder de ontwikkeling van quantumsoftware, kunstmatige cellen en organen-op-chip. Het geld, 18,8 miljoen euro per project, wordt toegekend in het kader van het Zwaartekracht-programma, dat eerder al in 2012 een bedrag van 167 miljoen euro toekende. De subsidies hebben een looptijd van tien jaar.

Een consortium van Qusoft en Qutech en de achterliggende instituten – het CWI, de TU Delft, de UL, UvA en VU – ontvangt een Zwaartekracht-subsidie om toepassingen uit te werken voor de toekomstige quantumcomputer. De onderzoekers willen software gaan ontwikkelen en implementeren voor de eerste kleine quantumcomputers en -netwerken die bij Qutech beschikbaar komen.

‘We staan nu in feite op hetzelfde punt als in de jaren zestig, toen de conventionele computer werd ontwikkeld. Er liggen allerlei fascinerende mogelijkheden voor ons, deels nog onvoorstelbaar’, licht Qusoft-directeur en hoofdaanvrager Harry Buhrman toe. Het onderzoek richt zich onder meer op het ontwikkelen van nieuwe materialen en het ontwerp van nieuwe medicijnen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content