Miljoen euro voor Nederlands inkjetonderzoek

Reading time: 1 minute

Author:

Een samenwerkingsverband onder leiding van Océ krijgt ruim een miljoen euro subsidie om onderzoek te doen naar commerciële en technische toepassingen van inkjet. Het geld is afkomstig uit de regeling Pieken in de Delta van het ministerie van Economische Zaken. In een innovatieproject dat loopt van 2009 tot 2012 gaan Océ en zeven partners een breed scala aan applicaties valideren door middel van haalbaarheidstests en de bouw van printerplatforms en functionele prototypes.

De casussen in het project hebben betrekking op bedieningspanelen, beveiligingslabels, kunststof plaatmaterialen, textiel met fotovoltaïsche lagen en zonnecellen. De Eindhovense bouwer van display- en zonnecelmachines OTB, de Heerlense zonne-energiespecialist Solland Solar Energy, textielproducent Ten Cate Advanced Textiles uit Nijverdal, fabrikant van kunststof panelen Trespa uit Weert en het Eindhovense ingenieursbureau Vision Dynamics brengen hun applicatiekennis in. Technologiepartners naast Océ zijn ontwikkelaar van bedieningspanelen ACL uit Nuenen en TUE-beveiligingsspin-off Validus Technologies.

Eind 2006 opende Océ op de High Tech Campus in Eindhoven het Inkjet Application Centre (IAC). Hier kunnen partijen gezamenlijk onderzoek doen naar inkjettechnologie en nieuwe toepassingen daarvan. Een van de lopende IAC-projecten is de Lunaris-jetmachine voor PCB‘s. In vergelijking met de huidige lithografische technologie kan dit apparaat vier stappen overslaan en dus in theorie veel goedkoper printplaten produceren.