‘Miljarden subsidie voor Duitse batterijcelproductie’

Reading time: 1 minute

Author:

De Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier maakt volgende maand plannen bekend om een batterijcelfabriek in Duitsland te bouwen, ondersteund met ruim een miljard euro overheidsgeld. Dat schrijft Der Tagesspiegel woensdag. Volgens de krant zijn batterijfabrikant Varta en de Duitse tak van Ford bij het project betrokken. Ook de constructie van een tweede fabriek, eveneens fors gesubsidieerd, zou in voorbereiding zijn.

Het ministerie wil het bericht tegenover Reuters niet bevestigen, maar erkent dat de Duitse overheid met het onderwerp bezig is. Zowel bondskanselier Merkel als Altmaier heeft de afgelopen maand benadrukt batterijcelproductie op Duitse (en Europese) bodem van strategisch belang te beschouwen. Veel Duitse automerken hebben Aziatische acculeveranciers gekozen voor hun toekomstige elektrische modellen.

Opmerkelijk genoeg berichtten diverse media tegelijkertijd dat TerraE het bijltje er juist bij neergooit. Het consortium van zo’n twintig Duitse bedrijven kondigde vorig jaar een ‘batterijfoundry’ aan, maar de schop ging nooit de grond in. De investeringsbereidheid van de deelnemers zou te laag zijn.

In Europa hebben verder nog het Zweedse Northvolt en een Frans-Duits-Belgisch verband van Saft, Siemens en Solvay concrete plannen voor celproductie.