Opinie

Middenstanders en ‘grote wetenschap’

Joost Backus
Leestijd: 2 minuten

De komende winterse kou ga ik met een houtkachel verdrijven uit mijn miniwoning. In dat kader heb ik wat contacten gelegd met middenstanders rond vervanging van kozijnen, het maken van dakdoorvoeren en het realiseren van een goed rookkanaal. Je komt dan bij kachelleveranciers, dakdekkers die het gat in het dak weer kunnen repareren, timmerlui die mooie HR++-ramen kunnen maken en bouwbedrijven die een en ander als totaalpakketje zouden kunnen leveren.

Het is wel verbazingwekkend hoe weinig die mensen aan follow-up doen. Je belt, je belt nog eens, en als je ze dan eindelijk te pakken hebt gekregen en met veel pijn en moeite een afspraak hebt weten te maken, dan komen ze niet opdagen. Of ze zeggen af met een of andere smoes. En offertes lijken ze gewoon niet te willen afgeven. Ik vermoed dat ze vrezen dat het toch niks wordt en dat ze daarom weinig zin hebben om er veel tijd en moeite in te steken.

Ik verdenk ons hightech-mkb‘ers soms van dezelfde instelling bij grote EU-projecten: als relatief kleine speler op Europese schaal maken we weinig kans, dus we kunnen ons de moeite van het inschrijven maar beter besparen. Toegegeven, in Nederland ben je met tien tot twintig man als snel middelgroot, waar jouw Duitse ’mkb-concurrent‘ makkelijk honderdvijftig medewerkers kan tellen. Dat maakt het er inderdaad niet makkelijker op. Toch denk ik dat we er veel meer uit kunnen halen dan we nu doen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content