Technieuws

Microsoft zet in op robotica

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Microsoft komt met een pakket voor het ontwerpen van roboticatoepassingen. Microsoft Robotics Studio moet een algemeen raamwerk bieden voor uiteenlopende apparaten, van fabrieks- tot consumentenrobots. Het pakket bevat onder meer een visuele programmeeromgeving en kan direct met robothardware communiceren. Robotbouwers kunnen hun applicatie daardoor vanuit Visual Studio ontwikkelen en op de robot draaien en debuggen. Daarnaast bevat het pakket mogelijkheden om driedimensionale modellen van de machines te simuleren volgens een fysiek model.

De softwarereus denkt dat er in de toekomst een grote markt is weggelegd voor robotica en riep er een aparte afdeling voor in het leven. Tandy Trower, hoofd van Microsoft Robotics Group, vergelijkt de huidige robotmarkt met die van de personal computers in de jaren zeventig. ’Het is een investering die we nu doen voor de toekomst‘, laat hij weten. Het pakket moet dienen als abstractielaag voor meerdere doelplatformen. Gebruikers zouden zich daardoor slechts een pakket meester hoeven maken en ze kunnen hun toepassing eenvoudig overzetten naar andere hardware. ’We willen het ontwikkelen van roboticatoepassingen beschikbaar maken voor een breed publiek‘, zegt Trower.

Microsoft claimt dat het systeem open is voor derde partijen om ontwikkeltools te bouwen. Ook hoeven de doelplatforms niet op een Microsoft-OS te draaien. Het softwarepakket zelf draait wel alleen op Windows XP of Vista. Gebruikers kunnen hun applicaties ontwikkelen in Ironpython, JScript, Visual Basic .Net en Visual C#. Het raamwerk bouwt de doelapplicaties modulair op, waardoor de onderdelen los van elkaar zijn te ontwikkelen. Het bedrijf heeft een gratis technologiepreview beschikbaar gemaakt op zijn website. Het ondersteunt onder meer Lego Mindstorms en systemen van Fishertechnik.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content