Microsoft pusht Windows op Intels hobbyplatform

Author:

Reading time: 1 minute

Microsoft maakt een gratis Windows-versie beschikbaar voor het Galileo-ontwikkelplatform van Intel. Vorige maand bracht Microsoft de Windows-versie al uit als onderdeel van een compleet ontwikkelpakket inclusief de hardware. Nu kunnen ook ontwikkelaars die het bordje zelf aangeschaft hebben de software downloaden.

Galileo is een ontwikkelbordje van Intel gebaseerd op zijn Quark-Soc voor embedded toepassingen. Intel richt het in eerste instantie op hobbyisten en studenten, onder meer door het platform compatibel te maken met de Arduino-uitbreidingskaarten en -programmatuur.

Normaal gesproken draait het bordje op Linux. Dankzij een emulator kan Arduino-programmatuur gedraaid worden, maar ontwikkelaars kunnen ook gewone Linux-toepassingen ontwikkelen. Microsoft zet hier nu een Windows-gebaseerd alternatief tegenover: de versie biedt een subset van de Win32-Api en een Arduino-bibliotheek. Initieel wordt alleen C++ ondersteund voor native toepassingen, maar uiteindelijk moeten ook de andere ontwikkelraamwerken van Microsoft toegevoegd worden.

Microsoft houdt nog wel een slag om de arm met het OS; het zegt zich nog niet te willen committeren aan de toekomst van de Galileo-variant, en het OS kan niet gebruikt worden voor het ontwikkelen van commerciële producten. Ook is de Windows-versie nog niet beschikbaar voor de eerder deze maand verschenen tweede generatie van het bordje, maar volgens Microsoft zit dat wel in de pijplijn.