Microsoft-oprichter Paul Allen overleden


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Microsoft-medeoprichter Paul Allen is gistermiddag op 65-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn investeringsbedrijf Vulcan bekendgemaakt. Allen overleed aan de gevolgen van non-Lodgkin-lymfoon. Onlangs werd duidelijk dat deze vorm van kanker was teruggekeerd. Hij kampte echter al vijfendertig jaar met gezondheidsproblemen.

Allen richtte Microsoft op in 1975, samen met schoolvriend Bill Gates – het was Allen die Gates ervan overtuigde de universiteitsbanken te verlaten en een bedrijf te starten. Het tweetal legde samen de basis voor het bedrijf dat tot vandaag de markt voor pc-software domineert. De grote doorbraak kwam met een deal in 1980 om het besturingssysteem voor IBM’s pc’s te gaan leveren: Dos. Een systeem dat Microsoft overigens niet zelf bedacht had, maar voor een prikje had gekocht.

Zoals bekend heeft deze agressieve vorm van bedrijfsvoering de Microsoft-oprichters geen windeieren gelegd: Allen werd uiteindelijk multimiljardair. Het grootste deel van de tijd was hij echter alleen nog bij Microsoft betrokken via de raad van bestuur: in 1983 trad hij terug omdat hij het niet zo goed kon vinden met de latere ceo Steve Balmer. Ook werd dat jaar voor het eerst kanker geconstateerd bij Allen. Dit spoorde hem aan zijn fortuin aan te wenden voor goede doelen en investeringen die de mensheid verder brengen.

Zo richtte hij onder meer het Allen Institute for Brain Science op. Het hoogtepunt hiervan is de Allen Brain Atlas, een monsterproject om van elk gen vast te stellen waar het actief is in het zich ontwikkelende muizenbrein. Deze data is voor iedereen beschikbaar. Een medisch hoogleraar liet zich enkele jaren terug ontvallen dat hij daarmee de rest van zijn carrière zou kunnen uitzingen zonder ooit nog in het lab te komen, mocht hij dat willen. Later kwamen daar soortgelijke instituut voor kunstmatige intelligentie en celonderzoek bij.

Ook richtte Allen Stratolaunch Systems op, een bedrijf dat raketten eerst met een vliegtuig naar grote hoogte wil brengen om ze daar te lanceren, zodat ze minder ver door de dichte aardatmosfeer hoeven te reizen en de lancering minder afhangt van de weersomstandigheden. Het bedrijf heeft daarvoor het grootste vliegtuig ooit ontwikkeld, maar tot op heden heeft dat niet gevlogen.

Allen investeerde verder in kernfusie-onderzoek, maar ook lokale initiatieven in Seattle, in sportteams, en nog een ratjetoe van andere onderwerpen zoals de bestrijding van Ebola, in filmproductie (onder meer via Dreamworks) en de zoektocht naar een in de Tweede Wereldoorlog gezonken marineschip.