Microsoft maakt Javascript geschikt voor grote projecten

Reading time: 1 minute

Author:

Microsoft heeft met Typescript een toevoeging op Javascript beschikbaar gemaakt die de webtaal naar het domein van uitgebreide projecten moet brengen. Zoals de naam al doet vermoeden, voegt Typescript expliciete type-declaraties toe aan Javascript, maar ook een klassieke syntax voor objecten, ondersteuning voor modules en meer. De taal is ’anderhalfweg‘-compatibel met Javascript: geldig Javascript is ook geldig Typescript, en de ’compiler‘ vertaalt de Typescript-code naar Javascript.

De Typescript-ontwikkelingen voeden speculaties dat Microsoft een belangrijke rol voor Javascript ziet in de toekomst van Windows. Te meer omdat de drijvende kracht achter Typescript ook de vader is van C#, namelijk de Deen Anders Hejlsberg. Javascript is in de loop der jaren uitgegroeid van hulpmiddel om vanuit webpagina‘s Java-applets aan te sturen naar een volwaardige en geavanceerde scriptingtaal die door steeds meer partijen als serieuze optie wordt beschouwd voor niet-webgebaseerde toepassingen. Recentelijk heeft Microsoft zijn eigen C#-initiatief en Silverlight-raamwerk, die het jarenlang pushte, naar de achtergrond geschoven.

Typscript is op het moment nog niet af, maar gebruikers kunnen er al wel mee aan de slag. De implementatie is onder een opensourcelicentie beschikbaar via www.typescriptlang.org.