Kort nieuws

Microsoft komt met programmeertaal voor quantumcomputers

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Microsoft heeft een preview vrijgegeven van zijn eerder dit jaar beloofde programmeeromgeving voor quantumcomputers. Het hart hiervan wordt gevormd door Q#, een domeinspecifieke hulptaal en bibliotheek om quantumalgoritmes te programmeren. Die kunnen vervolgens aangeroepen worden vanuit reguliere C#-code. De Q#-code zal in de toekomst gecompileerd kunnen worden voor quantumcomputers, maar Microsoft levert nu al een simulator mee om ermee te experimenteren. Volgens het bedrijf kunnen ontwikkelaars op hun pc algoritmes tot ongeveer dertig qubits simuleren, en tot veertig qubits op zijn Azure-clouddienst – grotere netwerken zijn met reguliere computers niet te simuleren. Alle gereedschappen zijn geïntegreerd met Visual Studio en vooralsnog gratis beschikbaar.

Microsofts quantumcomputeractiviteiten hebben overigens een sterke Nederlandse inbreng. Het aan Qutech gelieerde quantumlab in Delft, geleid door Leo Kouwenhoven, speelt een hoofdrol in de ontwikkelingen van de Amerikaanse softwarereus.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content