Technieuws

Microsoft introduceert robotplatform

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Microsoft heeft een Windows-gebaseerd platform gelanceerd waarin robottoepassingen zijn te ontwikkelen voor een breed scala aan hardware. De Robotics Studio maakt het mogelijk om robots te programmeren via drag-and-drop en via talen als Ironpython, Visual Basic en Visual C#. Vervolgens simuleert een 3D-tool de applicaties natuurkundig correct in virtuele omgevingen. Daarbij gebruikt het gereedschap de PhysX-engine van Ageia Technologies. Een lichtgewicht, servicegeoriënteerde runtime laat de toepassingen ten slotte communiceren met de onderliggende hardware.

Tegelijk met de Robotics Studio heeft Microsoft ook een programma geïntroduceerd dat onafhankelijke dienstverleners, hardwareleveranciers, softwarehuizen en systeembouwers in staat stelt om hun robotkunsten te tonen. Meer dan dertig partijen hebben zich inmiddels aangesloten. Daarnaast is het platform uit Redmond onder meer compatibel met producten van Kuka en Lego. Bovendien werkt Microsoft op robotgebied samen met verschillende onderzoeksinstellingen en universiteiten, waaronder het Center for Innovative Robotics van Carnegie Mellon en het Institute for Personal Robots in Education van Bryn Mawr College en Georgia Tech. Een commerciële licentie op Microsoft Robotics Studio kost 399 dollar. Voor hobbyisten, studenten en academici is het platform gratis beschikbaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content