Kort nieuws

Microsoft ‘doneert’ 60 duizend patenten aan Linux

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Linux-gebruikers hoeven niet langer bang te zijn dat ze de patenten van Microsoft schenden, althans een groot deel ervan. Microsoft brengt 60 duizend van zijn octrooien onder bij het Open Invention Network (oin), waarmee het bedrijf belooft ze niet in stelling te brengen tegen Linux-ontwikkelaars of -gebruikers.

Dat zijn lang niet álle softwarepatenten van Microsoft. Ook vrijwaart het Open Invention Network alleen de Linux-kernel. Andere opensource-technologie is in principe nog steeds vogelvrij. Toch kan de deal gezien worden als een nieuwe stap in Microsofts transitie naar het omarmen van Linux en opensource.

Nog geen tien jaar geleden gebruikte de Redmondse reus zijn patentenportfolio juist om Linux-gebruikers angst aan te jagen. Befaamd is bijvoorbeeld de rechtszaak tegen Tomtom uit 2009. De Linux-gebaseerde navigatiekastjes moesten algemene geheugenkaartjes kunnen lezen, wat betekende dat ze het bestandssysteem van Microsoft ondersteunden. Microsoft had echter patent op de mogelijkheid om zowel oude Dos-bestandsnamen van maximaal acht karakters als nieuwe, langere bestandsnamen naast elkaar op te slaan. Hiermee, en met een paar andere patenten, sleepte Microsoft Tomtom voor de rechter.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content