Kort nieuws

Microsoft bouwt eigen kwantumlab in Delft

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Microsoft begint een eigen laboratorium voor kwantumcomputeronderzoek op de campus van de TU Delft. De Delftse hoogleraar en Qutech-directeur Leo Kouwenhoven krijgt er de leiding. Kouwenhoven blijft hoogleraar aan de TU Delft, maar zijn functie van wetenschappelijk directeur van Qutech legt hij neer. Collega Ronald Hanson neemt zijn taken voorlopig waar.

Microsoft steekt al zeker tien jaar geld in kwantumonderzoek. De softwaremaker runt sinds 2005 een eigen kwantumlab in Santa Barbara en was van begin af aan betrokken bij de oprichting van het Delftse kwantuminstituut Qutech. Nu heeft het bedrijf bekendgemaakt zijn investeringen in de technologie te verdubbelen. Deze landen in Delft maar ook in Kopenhagen, waar Microsoft ook een nieuw lab bouwt.

De TU Delft wil graag meer kwantumbedrijven naar haar campus halen en heeft René Penning de Vries, oud-cto van NXP en boegbeeld van de topsector ict, gevraagd dat te trekken. ‘De TU Delft en de Nederlandse overheid denken dat het op gang brengen van een dergelijk ecosysteem, waar wetenschap en bedrijfsleven intensief samenwerken, essentieel is voor de Nederlandse ambitie leidend te zijn bij de ontwikkeling van de kwantumcomputer’, aldus Penning de Vries.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content