Micronit sluit r&d-samenwerking voor goedkope labchips

Reading time: 1 minute

Author:

Micronit uit Enschede gaat samen met de Wageningse start-up Surfix technologie ontwikkelen voor goedkope labchips voor medische thuistesten. Zij ontvangen hiervoor twee ton subsidie uit het Op Oost-programma van de EU en de provincies Gelderland en Overijssel. Beide partners trekken zelf ruim een half miljoen euro uit voor het onderzoek.

Er is veel aandacht voor het maken van medische testen met microfluĂŻdische chips, waarin minuscule hoeveelheden vloeistoffen in nauwkeurig gecontroleerde hoeveelheden en snelheden door microscopische kanaaltjes stromen. Veel testen die nu in het laboratorium gedaan worden, kunnen door een microfluĂŻdisch ontwerp vervangen worden, waarmee het mogelijk wordt om ze thuis of bij een huisarts uit te voeren.

Daarvoor moeten de testen echter wel goedkoop zijn. Dat willen de twee partners realiseren door het gebruik van plastic als materiaal en door passieve aandrijving via capillaire krachten te gebruiken.

Het nadeel van kunststof is echter dat het meestal waterafstotend is, waardoor biologische vloeistoffen er moeilijk doorheen kunnen stromen en sommige bestanddelen aan de wand van het kanaal blijven plakken. Dat willen de partners oplossen met de nanocoatings van Surfix. Door de coating in verschillende delen van de chip te variëren, is bovendien het gedrag te sturen.