Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 2 minutes
Op de consumentenelektronicashow CES in Las Vegas introduceerde Micronas vorige week een referentieontwerp met software om pc‘s uit te rusten met hoge-definitie tv-ontvangst. Het printje ontvangt radiosignalen volgens de Amerikaanse standaard ATSC en zet die om in een hoge-definitie MPEG-2-bitstroom voor de PCI Express-bus. De oplossing maakt tweekanaals ontvangst mogelijk, zodat gebruikers in staat zijn om één zender op te nemen en naar een ander kanaal te kijken – of twee kanalen tegelijk op te nemen.
Saillant detail: het Duitse bedrijf noemt zijn nieuwe tuner Micviper. Opmerkelijk, want Philips Semiconductors hanteert intern de werknaam Viper voor zijn Nexperia-platformchips voor digitale tv. Micronas maakte eind jaren negentig furore met chips voor MP3-spelers en wist succesvol door te dringen in de markt voor tv-silicium, de natuurlijke habitat van Philips Semiconductors. Net als Micronas heeft ook Philips het tv-kijken via de pc bestempeld als een markt met groot potentieel.
’Viper is de Engelse benaming voor een giftige slang‘, verklaart Kai Scheffer, directeur Media Home bij de afdeling Consumer Products van Micronas. ’Viper verwijst ook naar een gevaarlijk snelle droomauto. Daarom vonden we Micviper een aantrekkelijke naam voor ons referentieontwerp en hebben we er merkrecht op aangevraagd.‘
Met de Micviper-kaart en -software is een pc als tv met personal video recorder (PVR) te gebruiken. Naast ATSC-signalen kan de Micviper ook conventionele analoge tv ontvangen. Kijkers kunnen daarmee op analoge kanalen afstemmen of op digitale zenders in de VS of Zuid-Korea.
De twee signaalpaden in Micviper zijn volledig onafhankelijk. Analoge of digitale zenders zijn in elke combinatie te ontvangen en op te nemen. De kijker kan twee zenders opnemen en tegelijkertijd van een opgenomen film genieten. Micronas levert zijn referentieontwerp met Microsoft AVStream-drivers. De technologie is verder compatibel met Windows XP Media Center en oplossingen van Cyberlink en Intervideo.
Micronas heeft zelf geen front-end oplossing. In het Micviper-ontwerp gebruiken de Duitsers twee ATSC XC3028-tuners van Xceive waarvan het signaal verder wordt verwerkt door DRX-H ATSC-kanaaldemodulatoren van Micronas. De basistechnologie voor DRX-H is afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Linx Electronics dat Micronas in 2004 overnam. ’Linx stond bekend om zijn superieure technologie voor ontvangst van digitale tv via de ether volgens de ATSC-standaard‘, zegt Wim Renirie, die de Nijmeegse Micronas-dochter leidt.
ATSC is de Amerikaanse tegenhanger van DVB-T, een standaard die wereldwijd wordt ingezet voor de ontvangst van digitale tv via de ether en waarvoor de Micronas-vestiging in Nijmegen vorig jaar de DRX3977D-demodulator introduceerde. PrimeD is de naam die het bedrijf heeft gegeven aan de technologie die zorgt voor de goede ontvangstkwaliteit van zijn demodulatorproducten.
Voor PCI Express-communicatie op de Micviper gebruikt Micronas zijn eigen dual-channel Ngene-multimediacontroller.
