Technieuws

Microfluïdisch kanaaltje verandert dotering van IC

Leestijd: 1 minuut

IBM-onderzoekers beschrijven in Science hoe een metaaloxide blijvend in een geleidende danwel isolerende toestand gebracht kan worden door er een geïoniseerde vloeistof overheen te spoelen. Alhoewel ze nog niet precies weten wat ze er mee kunnen, zien ze toepassingen in nieuwe vormen van niet-vluchtig geheugen en energiezuinige computercircuits. En, omdat geïoniseerde vloeistoffen ook een rol spelen in zenuwcellen – zij het via een compleet ander mechanisme – laat Big Blue het niet na om te speculeren over circuits die werken zoals het menselijke brein.

Alhoewel het effect al langer bekend is, kwam uit het onderzoek naar voren dat de transitie te danken is aan de uitwisseling van zuurstof tussen de vloeistof en het materiaal. De onderzoekers beschrijven in hun werk een circuit van vanadiumdioxide, van zichzelf een isolator. Hierop bouwden ze nanokanaaltjes waar ze een vloeistof doorheen kunnen pompen. Door een vloeistof te gebruiken met positieve ionen, wordt het vanadiumdioxide in metallische toestand gebracht – ook wanneer de vloeistof weer wordt weggehaald. Een vloeistof met negatieve ionen maakt het materiaal weer blijvend isolerend.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content