Technieuws

Microfluïdica op papier geprint

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Koreaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om met een ordinaire inkjetprinter microfluïdica-circuits op papier te drukken. Met de technologie kunnen eenvoudige goedkope teststrips voorzien worden van de geavanceerde functies van microfluïdische chips, denken ze.

Normaal zorgen de capillaire krachten tussen de papiervezels voor het uitvloeien van een druppel door het papier. Door met een inkt van koolstofnanobuisjes elektroden te printen, weten de onderzoekers deze krachten echter tegen te werken. Daardoor kunnen ze heel nauwkeurig sturen waar en wanneer een druppeltje door het papier vloeit.

Voor het bereiken van de benodigde resolutie moet het papier wel behandeld worden met onder meer siliconenolie, maar praktisch elk papiertype is te gebruiken – de onderzoekers wisten onder meer op een oud tijdschrift een chip te printen. Het komende jaar willen ze met de technologie een daadwerkelijke diagnostische test ontwerpen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content