Microchip vervangt ‘near field’ door ‘lichaam’

Reading time: 1 minute

Author:

Op Embedded World in Neurenberg heeft Microchip een raamwerk onthuld om het menselijk lichaam in plaats van de ether als communicatiemedium te gebruiken in NFC-achtige identificatietoepassingen. Een antenne en andere radiocomponenten kunnen hierin achterwege blijven en de communicatie vereist aanzienlijk minder energie, aldus de chipfabrikant.

Gebruikers kunnen met deze Bodycom-technologie bijvoorbeeld een auto ontgrendelen terwijl ze de sleutel op zak houden; door een vlakje op de auto aan te raken, legt die verbinding met de indentificatie-token in de sleutel. Het systeem wordt geactiveerd door capacitieve koppeling met het lichaam. Op het moment dat het aanraking detecteert, begint het met zoeken naar een device om mee te communiceren.

De technologie wordt als gratis set van softwarebibliotheken aangeboden voor alle 8-, 16- en 32-bit Pic-microcontrollers van Microchip. Het bedrijf heeft ook grafische tooling en een ontwikkelkit met de benodigde hardwarecomponenten beschikbaar.

Vorig jaar onthulde het Brusselse Atos Worldline een soortgelijke oplossing. Deze Ego-technologie is echter primair gericht op betaaltoepassingen en niet zozeer op identificatie.