Achtergrond

Meterkast wordt netwerk-node met Smart Dutch

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

Om de gegevens vanuit de meterkast bij de netbeheerder te krijgen, ontwikkelde het Groningse Smart Dutch een eenvoudig maar doeltreffend radioprotocol waarbij slimme meters hun gegevens via elkaar doorsturen. Nu nog de meterfabrikanten zien te overtuigen.

Het verschil tussen een slimme en een standaard stroommeter is eigenlijk niet zo groot. Het enige dat de eerste extra doet, is regelmatig zijn standen doorseinen naar de netbeheerder. Een simpele toevoeging dus, zo lijkt het. Toch liggen de zaken voor de netbeheerder helemaal niet zo eenvoudig. Die heeft weliswaar een zeer uitgebreid netwerk van kabels, maar die zijn alleen bedoeld voor het transport van stroom. Communicatie-infrastructuur is andere koek.

Toen er een dozijn jaar geleden voor het eerst werd nagedacht over de slimme meter lag het voor de hand om de gegevens ook maar over de stroomkabels te versturen. ’Maar het lukt maar niet om powerline carrier betrouwbaar te krijgen‘, vertelt Gert van Kempen van het Groningse bedrijf Smart Dutch. ’Je hebt een heel lage bandbreedte, een slechte signaal-ruisverhouding, dimmers die beginnen te flikkeren. En zeker in Nederland zijn er zo veel kruisverbindingen tussen de netwerken dat je ontzettend veel interferentie krijgt.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content