Achtergrond

Metaaltekort bedreigt hightechindustrie

Paul van Gerven
Leestijd: 9 minuten

In het verleden bleken winbare voorraden van voor de hightech cruciale metalen vaak naar boven bijgesteld te kunnen worden, omdat mijnbedrijven konden beschikken over goedkope energie. Nu de olieproductie piekt, komt er een punt waarop berichten over dreigende tekorten geen vals alarm meer blijken te zijn – voor sommige metalen kan het over tien jaar al zover zijn. De Europese Unie komt dit najaar met een strategie op de proppen.

De eerste concrete waarschuwingssignalen dateerden van een jaar eerder, maar vlak voor de zomer was het dan zo ver: China kondigde officieel aan de export van zeldzame aardmetalen verder aan banden te leggen. Vanaf de tweede helft van het jaar mag nog maar 7976 ton van deze elementen worden geëxporteerd, 72 procent minder dan het geval was. China bepaalt bovendien eenzijdig de prijs. De ingreep is volgens het ’Saudi-Arabië van de zeldzame aardmetalen‘ nodig om schaarste te voorkomen, de schadelijke gevolgen van de mijnbouw op het milieu te beperken en orde op zaken te stellen in wat de Chinese overheid noemt een rommelige industrie, onder meer door smokkelpraktijken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content