Met vertrek Bram Schot sluit ICT tijdperk af

Reading time: 3 minutes

Author:

Voorzitter van de raad van commissarissen Carlo D‘Agnolo volgt Bram Schot op als CEO van ICT Automatisering. Zijn weinig ondernemende houding heeft Schot uiteindelijk de das omgedaan.

Met het vertrek van Bram Schot sluit ICT Automatisering een tijdperk af. Schot trad eind oktober ’per onmiddellijke ingang‘ terug als bestuurder. Hij vormde met Erik Bongers een legendarisch tweemanschap in de technische automatisering en hightechindustrie. De twee maakten van de dienstverlener een marktleider in technische software.

Eind jaren negentig beleefde ICT gouden tijden in de technische automatisering. De omzet nam toe van 62,5 miljoen gulden in 1995 naar 189 miljoen gulden in 2000. Tegelijkertijd groeide de winst gestaag van 6,4 miljoen naar 29 miljoen gulden. Het aantal medewerkers steeg in die vijf jaar van driehonderdvijftig naar ruim duizend. In 2000 was ICT met achthonderd medewerkers in de embedded software verreweg de grootste speler in deze markt.

Omzet en winst van 1995 tot 2010.

Het vertrek van Bongers liet ICT eind 2003 achter met een CEO die meer boekhouder dan ondernemer was. Als geen ander slaagde Schot erin om te bezuinigen en positieve resultaten te blijven presenteren. Dat ICT in de crisisjaren 2001 tot 2003 zwarte cijfers bleef schrijven, was vooral aan hem te danken. Verder dook ICT alleen in het rampjaar 2009 in het rood. Groei in omzet was er nauwelijks en de winst bleef stabiel.

Waar verschillende softwarespelers eigen producten of tooling gingen ontwikkelen, zette ICT vooral in op kostenbesparing en minder risicovolle activiteiten als detachering. Na een avontuur met softwareproducten voor digitale tv (MHP-stack) keerde het eigen producten de rug toe. ’We gaan daar niet meer aan beginnen‘, zei mede-directeur Hans Oberg in 2008 tegen dit blad.

Omzetpercentage per activiteit. ICT startte in 1998 voor het eerst met kantoorautomatisering naast technische IT. Zo‘n twee jaar later voegde het zijn takken Office en Telecom samen met een stuk van Embedded. De combinatie ging verder onder de naam Solutions. Sinds 2004 neemt ICT‘s omzet in embedded-softwarediensten in de Nederlandse markt af, terwijl de activiteiten in Duitsland groeien, met name door acquisities.

In het openbaar stelde Schot regelmatig dat hij embedded in Nederland niet zag als een groeimarkt. Die weinig ondernemende houding heeft hem uiteindelijk de das omgedaan. De steekjes die hij de afgelopen jaren heeft laten vallen, zijn waarschijnlijk de druppels geweest die de emmer deden overlopen. Begin 2009 werd een fraudegeval bekend: een administratief medewerker wist 2,5 miljoen euro weg te sluizen. Daarnaast zag Schot zich geconfronteerd met een muiterij bij een van de Duitse vestigingen. In de eerste helft van dit jaar zegden daar vijftig medewerkers hun dienstverband op, de helft van alle medewerkers van ICT Software Engineering Nord GmbH.

In een persconferentie bij de presentatie van de halfjaarcijfers, afgelopen augustus, beweerde Schot dat de problemen pas in april boven water waren gekomen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat hij niet op tijd geïnformeerd was om te kunnen ingrijpen. Dat Schot als CEO geen grip had op ICT‘s belangrijkste groeimarkt valt hem in ieder geval aan te rekenen. De aderlating bij de Duitse vestiging en de potentiële start van een concurrerend bedrijf zetten ICT op een serieuze achterstand, juist op een moment dat de technologiemarkt bij onze oosterburen aantrekt en zich daarnaast klaarmaakt voor meer uitbesteding.

Voorzitter van de raad van commissarissen Carlo D‘Agnolo (57) volgt Schot op als CEO.