Met kennis zaken doen in de IP-markt


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 3 minutes

Het intellectueel kapitaal (IP) van een bedrijf is het geheel van kennis, programmatuur, algoritmen, schema‘s, tekeningen en dergelijke die het resultaat zijn van de ontwikkelactiviteiten van zijn medewerkers of op andere wijze zijn verkregen. De IP-markt is interessant voor de Benelux. Ten eerste hebben we veel kennis en dat kan via IP in omzet resulteren. Daarnaast is de investering in een IP-leverancier lager dan bijvoorbeeld in een halfgeleiderfirma. Dit past veel beter bij onze kleinere kapitaalmarkt. Wat zijn de stappen in de IP-creatie en de grootheden die de waarde ervan bepalen?

Je kunt IP maken door het zelf te ontwikkelen, het realiseren van een nieuw productidee of een werkwijze. Met dit IP kun je zaken doen. Andere bedrijven zijn mogelijk geïnteresseerd om voor hun producten jouw IP te kopen. Er zijn een aantal factoren die de waarde bepalen. Denk aan de inspanning (in manjaren) en de uniekheid van de IP. Zo draaide Intel eind jaren ‘80 bij het afsluiten of voortzetten van licentieovereenkomsten de brede licenties terug. Ook voor zijn processorarchitectuur (386, 486, Pentium) verleende de chipreus nauwelijks nog licenties. Slechts een handjevol bedrijven heeft momenteel nog toegang tot de Intel-architectuur. De chipgigant deed dit om zijn IP te beschermen en de waarde van zijn aandelen te laten groeien.

Er zijn momenteel honderden halfgeleiderfirma‘s in de wereld; van heel klein tot heel groot. Toch is er niemand die alle benodigde IP zelf kan maken. Er is dus een markt voor het inkopen van halfgeleider- of software-IP, maar hoe groot is die precies? Momenteel schatten de analisten hem op een kleine 2 miljard dollar. De grootste firma in deze markt is Arm, de maker van de welbekende Arm-processorlijn. Zijn omzet is rond de 400 miljoen dollar, dus meer dan een vijfde van de markt. De totale IP-markt groeit sneller dan de halfgeleidermarkt omdat steeds meer halfgeleiderfirma‘s IP inkopen. Mijn verwachting is dat productinnovatie in toenemende mate komt van bedrijven die zich richten op IP.

Hoe moet je je IP beschermen als je het verkoopt aan anderen? Allereerst kun je de rechten vastleggen in patenten. Grotere firma‘s gaan onderling licentieovereenkomsten aan. Deze zijn meestal kruislings (’cross licenses‘) waarbij ze over en weer IP uitwisselen, vaak met een restantbetaling van de kleinere partij aan de grotere. Je kunt IP ook beschermen door het geheim te houden en te zorgen dat alleen speciaal daarvoor aangestelde personen toegang hebben. Het verkopen van IP is een vak apart omdat zeer gedetailleerde informatie moet worden verschaft aan de klant zodat die het relatief eenvoudig in een product kan integreren.

De waarde van een bedrijf kun je uitdrukken in de ’price-earnings ratio‘, de verhouding tussen de waarde van alle aandelen en de winst. Die verhouding varieert tussen de 10 en 50 voor succesvolle organisaties. Een bedrijf met een winst van 10 miljoen dollar kan dus een waarde hebben van enkele honderden miljoenen dollars. Arm heeft bijvoorbeeld een waarde van 3 miljard dollar.

Risico-investeerders zijn geïnteresseerd in een hoge waardeontwikkeling en IP-leveranciers kunnen daarom erg interessant zijn. Een halfgeleiderbedrijf heeft in het algemeen echter een veel hogere omzet en ook dat moeten we, naast de groei van een bedrijf, in de waardeanalyse meenemen. Bovendien zijn er veel meer halfgeleiderbedrijven dan IP-leveranciers.