Topcolumn

Met kennis zaken doen in de IP-markt

Cees Jan Koomen
Leestijd: 3 minuten

Het intellectueel kapitaal (IP) van een bedrijf is het geheel van kennis, programmatuur, algoritmen, schema‘s, tekeningen en dergelijke die het resultaat zijn van de ontwikkelactiviteiten van zijn medewerkers of op andere wijze zijn verkregen. De IP-markt is interessant voor de Benelux. Ten eerste hebben we veel kennis en dat kan via IP in omzet resulteren. Daarnaast is de investering in een IP-leverancier lager dan bijvoorbeeld in een halfgeleiderfirma. Dit past veel beter bij onze kleinere kapitaalmarkt. Wat zijn de stappen in de IP-creatie en de grootheden die de waarde ervan bepalen?

Je kunt IP maken door het zelf te ontwikkelen, het realiseren van een nieuw productidee of een werkwijze. Met dit IP kun je zaken doen. Andere bedrijven zijn mogelijk geïnteresseerd om voor hun producten jouw IP te kopen. Er zijn een aantal factoren die de waarde bepalen. Denk aan de inspanning (in manjaren) en de uniekheid van de IP. Zo draaide Intel eind jaren ‘80 bij het afsluiten of voortzetten van licentieovereenkomsten de brede licenties terug. Ook voor zijn processorarchitectuur (386, 486, Pentium) verleende de chipreus nauwelijks nog licenties. Slechts een handjevol bedrijven heeft momenteel nog toegang tot de Intel-architectuur. De chipgigant deed dit om zijn IP te beschermen en de waarde van zijn aandelen te laten groeien.

Er zijn momenteel honderden halfgeleiderfirma‘s in de wereld; van heel klein tot heel groot. Toch is er niemand die alle benodigde IP zelf kan maken. Er is dus een markt voor het inkopen van halfgeleider- of software-IP, maar hoe groot is die precies? Momenteel schatten de analisten hem op een kleine 2 miljard dollar. De grootste firma in deze markt is Arm, de maker van de welbekende Arm-processorlijn. Zijn omzet is rond de 400 miljoen dollar, dus meer dan een vijfde van de markt. De totale IP-markt groeit sneller dan de halfgeleidermarkt omdat steeds meer halfgeleiderfirma‘s IP inkopen. Mijn verwachting is dat productinnovatie in toenemende mate komt van bedrijven die zich richten op IP.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content