Mesa+-spinoff haalt drie ton op voor pijnloze injecties

Reading time: 1 minute

Author:

Het Zuid-Hollandse investeringsfonds Uniiq steekt drie ton in de ‘injectiepleisters’ van Mesa+-spinoff Mylife Technologies. De startup, die in Leiden gehuisvest is, gebruikt plakken bezet met micronaaldjes om medicijnen pijnloos in de huid te injecteren. Door chiptechnieken in het productieproces te gebruiken, zijn de naaldjes precies lang genoeg om de juiste laag in de huid te raken zonder de pijnreceptoren te beroeren. Dankzij de investering kan Mylife de eerste klinische testen gaan uitvoeren met zijn micronaaldjes.

De aanpak biedt een aantal voordelen boven injectienaalden. De naaldenpleisters kunnen simpelweg op de huid geplaatst worden, zonder medisch getraind personeel. Ook bieden ze een oplossing voor mensen met naaldangst en zijn ze uiteraard comfortabeler. Daarnaast kunnen ze mogelijk de effectiviteit van vaccins verhogen; de naaldjes bereiken precies de laag met immuuncellen in de opperhuid, wat de immuunreactie zou kunnen verbeteren.

Het bedrijf werd in 2012 uitgesponnen uit UT-instituut Mesa+. Het vestigde zich in Leiden vanwege het ecosysteem rond farmacie. Om de naaldjes te produceren, wordt in een waferfab een silicium mal gemaakt. Van die mal worden weer andere mallen gegoten, waar uiteindelijk de naaldenpleister van gemaakt worden.