Technieuws

Mesa+-lagen niet geleidend, wel magnetisch

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Mesa+-onderzoekers Dave Blank en Guus Rijnders zijn erin geslaagd ultradunne films te maken met een bijzondere combinatie van eigenschappen: ze geleiden geen stroom, maar zijn wel magnetisch bij kamertemperatuur. Dit is zeer interessant voor nieuwe typen magnetische geheugens, die heel snel moeten kunnen schakelen.

Het gaat om zogenaamde LSMO-films: lanthaan-strontium-manganiet. Als zo‘n film groeit op een ondergrond van strontiumtitanaat, blijkt de kristalstructuur te gaan veranderen tijdens het groeiproces. Bij een dikte van ongeveer vier nanometer blijkt de elektrische geleidbaarheid van een LSMO-laag abrupt te verdwijnen. Tegelijk schiet de Curietemperatuur omhoog: het materiaal blijft magnetisch, ook ruim boven kamertemperatuur.

Het is de kunst de laag heel precies te laten groeien, zodat de gewenste verandering in het kristal ontstaat. Daartoe leent de favoriete depositietechniek van Blank en Rijnders – pulsed laser deposition – zich uitstekend. De onderzoekers laten met laserpulsen telkens een beetje materiaal verdampen, dat vervolgens een stukje verderop neerslaat op een substraat als atoomscherpe laag. Door afwisselend op verschillende bronmaterialen te schieten, kunnen zo relatief eenvoudig exotische nanomaterialen worden gemaakt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content