Men levert compleet systeem voor zware rijtuigen

Reading time: 1 minute

Author:

Met de Mipios-lijn levert Men Mikro Elektronik zijn eerste serie van complete systemen voor ruwe omgevingen. De ventilatorloze RC1-boxcomputer, de eerste telg uit de nieuwe familie, hebben de Duitsers speciaal ontworpen voor mobiele en missiekritieke toepassingen, bijvoorbeeld in bussen, landbouwmachines of treinen. Het systeem voldoet aan de spoorwegstandaard EN 50155, heeft een IP67-beschermingsklasse en draagt een E1-goedkeuring van de Duitse federale dienst voor motorrijtuigen. Daarnaast denkt Men aan toepassingsgebieden als de industriële automatisering, de luchtvaart en de medische wereld.

De RC1 combineert een 1,1 GHz Atom Z510-processor met 512 Mbyte Ram en 2 Gbyte flash. Het arsenaal in- en outputs bestaat uit twee Fast Ethernet-aansluitingen en een servicepoort met RS232 en USB. Via de FPGA aan boord zijn extra interfaces te integreren zoals binaire I/O, Can, Ibis of RS485. Dit alles is toegankelijk via 8-pins M12-connectoren op het voorpaneel. Een Mini PCI Express- en een simkaartslot laten verdere uitbreiding toe, bijvoorbeeld met functionaliteit voor Bluetooth, GSM/GPRS, UMTS, Wimax of WLan. Hiervoor zijn twee optionele N-type antennes aan te brengen op het front. Op een tweede powerinput is een back-upenergievoorziening aan te sluiten. Deze maakt van de RC1 een unit van vermogensklasse S2, wat betekent dat de computer functioneel blijft bij stroomonderbrekingen van maximaal 10 ms.

Men levert de RC1 in twee versies: met en zonder 3,5 inch kleurenscherm. Dit biedt een resolutie van 640 bij 480, 262.144 kleuren en aanraakfunctionaliteit voor servicedoeleinden. Prijzen voor de varianten zonder display beginnen bij 995 euro. Met scherm kost de boxcomputer vanaf 1295 euro.