Reading time: 1 minute
Author:
Een groot consortium met onder meer de TU Delft werkt de komende weken aan het minutieus scannen van ‘Het meisje met de parel’, het beroemde 17e-eeuwse schilderij van Johannes Vermeer, dat in het Mauritshuis hangt. De onderzoekers brengen een arsenaal aan apparatuur in stelling om zo veel mogelijk te weten te komen over de gebruikte materialen en schildertechnieken.
In totaal worden tien onderzoeken losgelaten op het schilderij. Met behulp van zichtbaar licht, röntgenstraling, uv en infrarood moeten de pigmenten hun geheimen over hun samenstelling prijsgeven. Ook wordt de driedimensionale structuur van het schilderij gedetailleerd in kaart gebracht. Daarbij gaat het niet alleen om de toplaag, maar ook alle verborgen lagen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (Nicas), een samenwerking tussen NWO, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Rijksmuseum, de UvA en de TU Delft. Daarnaast is uiteraard het Mauritshuis betrokken en verder de universiteiten van Antwerpen en Maastricht, de VU en diverse musea en bedrijven.
Het onderzoek gebeurt voor het oog van het publiek. Omdat het schilderij soms lastig te zien kan zijn, komt het Mauritshuis het publiek tegemoet met een andere hightech-oplossing: Océ gebruikte zijn 3d-printtechniek om een natuurgetrouwe replica van ‘Het meisje met de parel’ te vervaardigen.