Achtergrond

Megalomaan

Paul van Gerven
Leestijd: 5 minuten

In 1984 startte Philips een ongekende inhaalslag in ic’s. Het werd een drama, maar toch ook eigenlijk wel een succes.

Philips kende een wat moeizame start in de halfgeleiders, maar het bedrijf klom in de jaren zeventig rap naar de top met chips voor consumentenelektronica. Vooral in tv-silicium was het bedrijf uitermate succesvol. Aan het eind van dat decennium had Philips tot wel negentig procent van de tv-chipmarkt in handen en hoefde het alleen Texas Instruments en Fairchild voor zich te dulden als grootste ic-fabrikanten ter wereld.

In die tijd domineerde bipolaire ic-technologie de consumentenelektronica. Het ‘meer digitale’ soort chips dat de markt nu domineert – mos, later vooral cmos – was nog in opkomst, net als de computer. Philips probeerde ook wel wat in de computers, maar de halfgeleideractiviteiten stonden daar goeddeels buiten. De mos-halfgeleiders die Philips destijds produceerde, vielen dan ook voornamelijk in de categorie ‘simpel spul’. In de ontwikkeling van mos/cmos liep Philips jaren achter.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content