Meeste ASML-klanten schuiven euv door naar 7 nanometer

Reading time: 2 minutes

Author:

Een meerderheid van de leading-edge chipfabrikanten kiest ervoor om euv pas op het zevennanometerknooppunt in gebruik te nemen. ASML werkt slechts met één klant om de nieuwe lithotechnologie op het tiennanometerknooppunt in productie te nemen. Dat zal eind 2016 zijn, overigens nadat de bewuste chipmaker al met immersielithografie aan dit knooppunt is begonnen – een zogenaamde mid-node insertion.

Dat blijkt uit informatie die ASML heeft vrijgegeven bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. De gang van zaken is niet in tegenspraak met ASML’s eerdere communicatie over euv, maar wekt wel de indruk dat de meeste chipmakers de technologie toch weer iets verder op hun roadmaps hebben opgeschoven. Dat blijkt ook uit het aantal bestellingen van NXE:3350B-scanners in 2015. Analisten vinden die negen stuks (waarvan drie upgrades) tegenvallen, meldt nieuwsdienst Dow Jones.

Het is niet duidelijk waarom de meeste chipmakers deze route kiezen. Mogelijk vinden ze het risico te groot dat ze niet op tijd over voldoende euv-machines kunnen beschikken, maar het zou ook kunnen dat een mid-node-insertie niet aantrekkelijk is vanuit een kostenperspectief. ASML doet daar desgevraagd geen uitspraken over. Zeker is dat iedere fabrikant die 7-nanometerchips gaat produceren, eerst op 10 nanometer zal oefenen om geen ‘koude start’ te hoeven maken.

Op het financiële front is ASML bezig met een prima jaar. De recordomzet à 5,65 miljard euro in 2011 zal net wel of net niet worden geëvenaard, maar dat is hoe dan ook meer dan de 5,2 miljard euro die vorig jaar werd genoteerd. Momenteel komt de meeste omzet van foundry’s, die investeren in capaciteit voor 28-nanometerproductie, maar ook voor meer geavanceerde knooppunten. Voor volgend jaar heeft de geheugensector al veel bestellingen gedaan, hetgeen in de cijfers van de eerste helft van 2015 zal doorklinken.