Kort nieuws

Meer winst Barco, maar eigenlijk rode cijfers

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Barco heeft in het derde kwartaal een nettowinst gehaald van 32,6 miljoen euro, bijna vier keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Dat lijkt een prima resultaat, maar het bedrijf dankt de score aan de verkoop van Barcovision aan Itema Group en van de afdeling Maritime Safety & Surveillance aan Thales. Zonder deze inkomsten zou Barco rode cijfers hebben genoteerd. Topman Martin De Prycker waarschuwt er daarom alvast voor dat de winst in het tweede halfjaar niet per definitie hoger zal uitvallen dan die in de eerste helft van 2008.

Toch is er ook goed nieuws. De omzet steeg met 4 procent naar 179,6 miljoen euro. Dat resultaat is een positieve verrassing voor analisten, die hadden ingezet op een lichte omzetdaling. Zonder wisselkoersperikelen zou de groei zelfs 9 procent zijn geweest. Ongeveer de helft daarvan komt door de overname van High End Systems in juni. Dit bedrijf heeft Barco toegevoegd aan zijn divisie Media & Entertainment, die mede daardoor 12,3 procent meer omzet boekte. De twee andere grote bedrijfstakken Security & Monitoring en Medical Imaging presenteerden juist minder goed. De omzetdaling bedroeg respectievelijk 7,4 en 1,3 procent.

Ook positief is het dikkere orderboek. Eind september stond de teller op 344,6 miljoen euro. Drie maanden eerder was dat nog 332,6 miljoen. Er waren voor 182 miljoen aan inkomende bestellingen. Dat is 11 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij constante wisselkoersen zou de groei echter 7 procent hebben bedragen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content