Kort nieuws

Meer lucht voor DRam-klanten ASML

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Nooit eerder liet de DRam-industrie zulke sterke groei zien als de afgelopen twee kwartalen. Hand in hand klommen de gemiddelde verkoopprijs (ASP) en de omzet rap omhoog: de omzet met ongeveer 35 procent en de ASP rond de 20 procent per kwartaal. ’De resultaten van de belangrijke fabrikanten laten zien dat het herstel in de DRam-industrie geen luchtspiegeling is‘, zegt senior analist Mike Howard van Isuppli. ’De stijgende prijzen zijn eveneens een indicator dat de DRam-markt uit een diep dal klimt.‘

De DRam-markt kende in 2007 en 2008 twee zeer magere jaren. Vorig jaar zakte de cumulatieve omzet van alle fabrikanten met 25 procent in, het jaar ervoor met 7,5 procent. Ook het eerste kwartaal van 2009 liet nog een scherpe omzetdaling zien van 19 procent. Dat kwartaal drukt dan ook de jaarcijfers, ondanks het sterke halfjaar dat erop volgde. Isuppli gaat met inbegrip van het lopende kwartaal uit van een totale omzetdaling van 12,9 procent in 2009. Economisch herstel in 2010 zal de ingezette stijgende lijn echter alleen maar ondersteunen.

De verbeterde DRam-markt is ook goed nieuws voor ASML: DRam-fabrikanten vormen een belangrijke groep klanten voor de Veldhovenaren. Tijdens de magere jaren sloten veel 200-mm-geheugenfabs hun deuren omdat hun marges te hoog waren. ASML verwacht niet dat die verloren capaciteit op korte termijn wordt aangevuld. Zijn klanten zullen volgend jaar technology buys doen om met nog kleinere chipstructuren hun marges te verbeteren – een strategie die overigens ook werkt in crisistijd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content